Tilbakeblikk fra sommerjobben: Mindre artige hendelser i veterinærpraksis

Selv om det er en flott opplevelse å kunne prøve seg som veterinær når man har midlertidig lisens, så finnes det også et par ting jeg helst skulle ha vært foruten. I stedet for flere små (og dårlige) innlegg, så tar jeg heller liste-varianten denne gangen ;)

  • Selvinjeksjon med lidokain (lokalbedøvelse) i fingeren. Det var den store kastrere grisunger-dagen, mildt sagt.. 222 grisunger skulle få smake på skalpellen, og jeg skulle være den heldige (og eneste) veterinæren i grisefjøset. Lokalbedøvelse i hver testikkel, langtidsvirkende smertestillende i nakken, merke grisunge (heldigvis bonden sin jobb), og senere selve kastreringen. Om og om igjen.. til det uendelige.. i hvertfall nesten. Det er ikke rart man er litt uoppmerksom og surrete i hodet når man nærmer seg grisunge nummer 200, og da er det fort gjort i stikke gjennom grisen og treffe fingeren på den andre siden. To erfaringer rikere; adrenalinet i blandinga sørger for jækla god vasokonstriksjon (fikk ikke presset ut en eneste bloddråpe!), og bedøvelsen setter rimelig raskt inn!
  • Mannevonde purker. Alltid like gøy med digre purker som prøver å spise deg opp. Ekstra festlige er de man forventer skal være så syke at de helst bare vil ligge.. Hadde ei purke med MMA (mastitt, metritt og agalakti, på godt norsk; jurbetennelse, livmorbetennelse og melkemangel) som lå flatsides, tydelig allmennpåkjent, helt til første sprøyte kom. Det ble en festlig forestilling for bonden da jeg hadde seks sprøyter til å gi henne… Jeg hadde det ikke så gøy.
  • For mye anestesimiddel til et dyr. Jeg har lært leksa mi.. Enough said. Dyret overlevde, og vi fikk i samme slengen testet hvor mye anestesimiddel dette dyret faktisk tålte.
  • Nabojævelen. Når kua du undersøker oppfører seg eksemplarisk, samme hvor vondt den måtte ha. Hun står til og med stille når store mengder antibiotika og smertestillende skal sprøytes inn i henne. Og så er det nabokua som prøver å sparke deg tilbake dit du kom fra!
  • Kalver som reiser seg under avhorning. Blir ofte en form for rodeo jeg helst skulle ha unngått. Kalverodeo i seg selv virker ikke særlig trygt, og tro meg, det blir ikke noe bedre med en varmluftspistol på full guffe i hånda.
  • Kvige på avveie. På et eller annet merkelig vis så klarte en kvige å presse seg inn under metallinnredninga og ut på fôrbrettet. Vips så var kviga løs i fjøset! Heldigvis fikk vi henne inn igjen uten altfor store problemer.
  • Brytekamp med slaktegris. Se for deg et stort rom i et grisefjøs (type løsdrift). Gulvmaterialet er talle, ergo ikke det letteste å bevege seg i. Her er det sånn cirka 50 slaktegris. Hver av disse veier 30-40 kg. Alle skal ha en injeksjon med penicillin. Gris får panikk når de presses opp i et hjørne. Kan trygt si jeg fikk god trening..
  • U-sving. En annen ting jeg fikk god trening i var å ta u-sving med bilen. Utrolig gøy å kjøre rundt på ukjente områder :P Spesielt når både gps’en i bilen og kartfunksjonen på iPhonen bestemmer seg for å gå ut i streik…midt utpå bondelandet med bare dyrket mark rundt seg.

Neste innlegg; Artige hendelser i veterinærpraksis :)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s