Fiske-Malene

For et par uker siden gikk jeg til innkjøp av akvariefisk, men det har vært en berg-og-dalbane uten like, så det er først nå jeg føler meg komfortabel med å lage et blogginnlegg om det. For det har seg sånn at den ene fisken etter den andre gikk ad undas (no pun intended). Det var et spontaninnkjøp. Jeg fikk akutt lyst på fisk jeg også fordi det var så fint og så dekorativt, og ikke minst avkoblende å sitte og se på disse små trollene svinse rundt. Jeg tenkte at en enkel glassbolle ville være perfekt for meg i min lille studentbolig, og i denne plasserte jeg tre guppyer og en algespiser.

Så begynte moroa.. Jeg kikket på nettet og kom inn på akvaforum.no, og det gikk fort opp for meg at jeg nettopp hadde gjort en stor feil. Der inne på forumet finnes det forresten mange dyktige akvarister som sitter inne med mye kunnskap, og som er gode å ha når man trenger hjelp og råd. Anbefales på det sterkeste å ta turen innom der før du tenker på å kjøpe deg fisk.
For det første var det altfor liten plass for tre guppyer i glassbeholderen min. For det andre så hadde jeg ikke filter. For det tredje måtte jeg foreta mange vannbytter for å holde nitrittnivået nede. For det fjerde stresset jeg fisken med alle vannbyttene mine. For det femte hadde jeg ikke varmekolbe, og bollen stod rett ved vinduet mitt; ergo vannet ble for kaldt. Og for det jeg-vet-ikke-hva, funket ikke dette oppsettet. Dette i tillegg til at fisken min døde.

De to første guppyhunnene. Den fremste er hun som fødte 17 yngel, og hun i bakgrunn er fisken som mistet halefinnen sin og måtte avlives.

Den aller første guppyen måtte jeg avlive fordi hun mistet halefinnen sin over natten, og da klarte hun ikke å gjøre annet enn å henge loddrett med hodet ned eller å svømme baklengs ved bruk av brystfinnene. Ok, sånt skjer, tenkte jeg, og gikk og kjøpte meg en ny guppyhunn. Alt så ut til å gå fint. Helt til den nye guppyhunnen begynte å få noen hvite fnokker på seg. Enden på visen var at hun døde like etterpå. Da var det bare en hann og en hunn igjen, og to dager senere lå hunnen på bunn, sikkert utslitt av alt jaget fra hannen (jeg hadde hatt et lite håp om at det skulle gå bra siden hannen kun viste interesse for henne i utgangspunktet). To dager etter det igjen lå hannen på bunnen, dekket av hvite fjon. Det var åpenbart at jeg ikke hadde klart å holde et godt nok vannmiljø for fiskene mine, og jeg hadde mildt sagt veldig dårlig samvittighet.

De tre flotte guppyene mine! ..som døde..

Etter alt dette satt jeg igjen med algespiseren min, samt 17 guppyyngel (den ene hunnen fødte andre dagen i bollen), og jeg ville jo fortsatt ha fisk så noe drastisk måtte endres. Jeg kjøpte meg et skikkelig akvarium! Et Juwel Korall 60, som er på 54 liter bruttoareal, har pumpe/filter, varmekolbe og tak/lokk med lysstoffrør inni. Alt til den herlige pris av 790 kroner, kjøpt på Jan Holt Akvarium nede på Bislett (og jeg vil anbefale denne butikken! Utrolig hyggelig personale med god kunnskap, noe det dessverre ofte mangler litt av i en tradisjonell dyrebutikk). Jeg var redd for at jeg måtte vente de tre-fire ukene det tar for filteret å modne, siden jeg ikke hadde lyst til å ha fisken min i bollen lengre, men jeg fikk beskjed om at siden jeg kun hadde en voksen fisk (algespiseren) og yngel (nå 15, to av dem døde i glassbeholderen) så ville ikke dette føre til den altfor store belastningen på filteret. Det høres logisk ut, og jeg krysser fingrene og tester vannkvaliteten ukentlig. Hør på meg da! Har jo så å si satt en fot innenfor akvaristtilværelsen!

Akvariet mitt! Plassert fint oppå bokhylla mi. Det er ikke så veldig mye inni der ennå, men det kommer etter hvert. Jeg kjenner det klør i dekorasjonsfingrene mine allerede!

Så langt ser det ut til å være en suksess (bortsett fra at pumpa mi hele tiden driver og sklir ned på grunn av dårlige sugekopper, that is..). Algespiseren min har begynt å kvikne litt til igjen etter å ha surmulet inne i hjørnet under varmekolben, og yngelen ser ut til å storkose seg der de veksler mellom å svømme mot strømmen fra pumpa og gjemme seg nede blant plantene. De er bare to uker gamle, men mesteparten av dem har begynt å få et lite hint av farge på seg. Noen er blålige mens andre er mer gule/oransje. Enkelte har også begynt å få litt svart farge på halefinnen sin, så det blir spennende å se hvordan de blir som voksne. Jeg har ikke tenkt å beholde alle sammen, det vil bli for mye med 15 guppyer, så jeg satser på å beholde fire-fem hanner (så slipper jeg mere unger) og heller gi bort resten.
Det er spesielt to av ynglene jeg kjenner igjen; den ene med tydelige svarte flekker på halenfinnen (ennå uten navn) og en annen en med skikkelig knekk i ryggen (defekt altså..) som jeg kaller Quasimodo. Jeg håper jo på at begge disse er hanner så jeg kan beholde dem.

Yngel mot vannstrøm! De velger det jo selv, så de må da like det..

Furtetrynet.. som jeg kaller "Støvsuger'n", og som jeg har funnet ut at er en pitbullpleco og ikke en ancistrus som hun i dyrebutikken sa. Og pitbullplecoer liker sand... Sorry plecofisken, det blir stein på deg, og du har en hul plastikktrerot du kan gjemme deg i hvis du vil, siden det funker dårlig å grave seg ned i grusen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s